streda 21. septembra 2016

Listy do neba

Názov: Listy do neba

Autor: Ava Dellairová

Vydavateľstvo: iKAR ( Edícia: YOLi)

Rok vydania: 2016

Počet strán: 272






Začalo sa to úlohou na hodine angličtiny: Napíšte list niekomu, kto už nežije. Laurel si vybrala Kurta Cobaina, idol svojej sestry May. Zomrel mladý, rovnako ako ona. Laurel sa nápad zapáči a čoskoro má plný zápisník listov známym i menej známym osobnostiam, ako je Janis Joplin, Amy Winehouse, Jim Morrison a ďalší. Ani jeden z nich učiteľke neodovzdá. Spočiatku píše o bežných problémoch – nástupe na strednú školu, nových priateľstvách, prvej láske, o živote v rozpadnutej rodine. Napokon sa v nich zverí aj so svojím najväčším trápením, krutou skúsenosťou, ktorá ju poznačila na celý život. Stalo sa to v čase, keď na ňu mala May dozerať. Sestra bola pre Laurel stelesnením krásy a šarmu, no ak sa má zbaviť výčitiek a pochmúrnych myšlienok, musí si uvedomiť, že May mala aj svoje chyby. (ZDROJ)






piatok 16. septembra 2016

Uvoľnení #1

Názov: Uvoľnení

Autor: Neal Schusterman

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2016

Počet strán: 336





Amerika v budúcnosti sa spamätáva z následkov vojny medzi dvoma stranami znepriatelenými pre rozdielne názory na ochranu života. Jej výsledkom je uzákonenie „uvoľnenia“, podľa ktorého deti medzi trinástym a osemnástym rokom možno poskytnúť na odobratie a následnú transplantáciu orgánov. Súhlas dávajú rodičia z rozličných dôvodov: dieťa je problematické, sirota v štátnom ústave, rozvedení manželia sa nevedia dohodnúť na výchove... Náboženskí fanatici poskytujú svojho desiateho potomka ako obeť Bohu, desiatok.
Niektorí „uvoľnení“ sa mlčky podriadia, iní sa nechcú len tak vzdať. Na ceste za prežitím sa náhodou stretnú traja mladí ľudia: búrlivák Connor, sirota Risa a spočiatku poddajný ľudský desiatok Lev. Ak sa im podarí dožiť osemnástky, nikto im neublíži, ibaže v pomätenom svete, ktorý si brúsi zuby na každý kúsok ich tela od rúk až po srdce, sa osemnáste narodeniny zdajú nekonečne vzdialené. (ZDROJ)



štvrtok 8. septembra 2016

Will Grayson, Will Grayson

Názov: Will Grayson, Will Grayson

Autor: John Green & David Levithan

Vydavateľstvo: iKAR ( edícia YOLi)

Rok vydania: 2016

Počet strán: 287



 
Dve základné pravidlá: 1. Na všetko zvysoka kašli, 2. Drž hubu!
V jeden studený večer sa na najnepravdepodobnejšom mieste v Chicagu stretnú dvaja neznámi chlapci s rovnakým menom. Od tej chvíle sa ich životy prepletajú. Hoci žijú na rozličných predmestiach jedného mesta, akoby žili na rozličných planétach. Keď ich osud zaveje na prekvapujúcu križovatku, životy Willov Graysonov sa uberú nečakaným smerom. S pomocou nových aj starých priateľov vrátane obrovského Drobca Coopera, futbalového útočníka a nevšedne nadaného autora muzikálu, Will a Will začnú smerovať k romantickému rozuzleniu, ktoré vyvrcholí najúžasnejším stredoškolským muzikálom v dejinách. Román je rozprávaný z dvoch perspektív. Na americkú strednú školu a život v nej čitateľ pozerá očami heterosexuálneho Willa Graysona 1, ktorý verí, že najdôležitejšie v živote je držať hubu a krok. V párnych kapitolách zase vidíme tie isté miesta a situácie očami depresívneho homosexuála Willa Graysona 2. Autor bestsellerov John Green (Na vine sú hviezdy, Papierové mestá) spojil svoje majstrovstvo v zaujímavej kolaborácii s Davidom Levithanom. Spolu napísali vôbec prvý román s tematikou LGBT, ktorý sa dostal na rebríček najpredávanejších kníh podľa prestížneho denníka NY Times. Green je autorom nepárnych kapitol, Levithan párnych. (ZDROJ)


nedeľa 4. septembra 2016

Nebo nepozná obľúbencov

Názov: Nebo nepozná obľúbencov

Autor: Erich Maria Remarque

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Rok vydania: 1998

Počet strán: 200


 


Vo švajčiarskom sanatóriu Bella Vista bohatí pacienti bojujú so zákernou pľúcnou chorobou. Všetci až do poslednej chvíľky živia v sebe nádej na uzdravenie - aj mladá Lillian Dunkerqueová. Keď sa však nečakanou náhodou dozvie pravdu o svojom zdravotnom stave, rozhodne sa okamžite odísť zo sanatória. Už nechce byť pacientkou, chce sa cítiť ako žena a vychutnať posledné mesiace, prežiť ich naplno, vo víre života. Spolu s automobilovým pretekárom Clerfaytom odchádza do Paríža, na Sicíliu a neskôr i do Benátok, ked ju opäť ako tieň prenasleduje neúprosná choroba. Nočný život, herne a krásne šaty načas dávajú zabudnúť... ba hazardér a dobrodruh Clerfayt, teraz až po uši zamilovaný do krásnej, krehkej Lillian, jej ponúka manželstvo a bezpečný prístav vo svojom dome na Riviére - osud však o oboch rozhodne celkom inak, po svojom. (ZDROJ)




štvrtok 1. septembra 2016

Roháče 2016

Verím, že každý z nás má miesto, na ktoré túži raz zavítať. Či už sú to tie Kanárske ostrovy, New York alebo Mount Everest. Ja som vždy patrila medzi tých "cestovateľov", ktorí majú samozrejme aj takéto menej reálne sny, resp. sny, ktoré sa v blízkej budúcnosti asi neuskutočnia, no zároveň som potrebovala mať aj nejakú métu, ktorá sa dá dosiahnuť oveľa skôr. A tou métou boli pre mňa práve Roháče v Západných Tatrách.

To, ako milujem Tatry, hory , všetky kopce a lesy vám ani nezačnem vysvetľovať, lebo to by sme tu boli nadlho. Podstatné je, že milujem prírodu a myslím si, že tá slovenské má naozaj , čo ponúknuť. Prečo som si zo všetkých miest na Slovensku vybrala práve Roháče? Podľa mňa to nebolo celkom moje rozhodnutie, to skôr ten pohľad , ktorý som si vždy ukradla na mojom každoročnom pobyte na Orave mi nedal spať a vryl sa mi hlboko so srdca.
Na wiki sa dočítame , že Roháče sú časťou Západných Tatier. Ich mohutné končiare akými sú Ostrý Roháč, Plačlivé, Baníkov či Brestová spolu tvoria dvojicu štíhlych skalnatých vrchov, ktoré sa podobajú dvom čertovým rohom.