utorok 28. októbra 2014

Šťastná sedmička

Názov: Šťastná sedmička

Autor: Holly Goldberg Sloan

Vydavateľstvo:  YOLi

Rok vydania: 2014

Počet strán: 343



Willow Chanceová je dvanásťročný génius. Je posadnutá rastlinami a medicínou, obzvlášť chorobami. Jej záľubou je počítať po siedmich. Sedmička má v jej živote zvláštny význam, a tak ju považuje za dokonalé číslo. Sympatická Willow si cestu k ľuďom hľadá len ťažko. Bodaj by nie, s takým mudrlantom sa nevychádza ľahko. Aj pre učiteľov je tvrdým orieškom, k výchovnému poradcovi chodí ako na klavír. Nemá takmer žiadnych priateľov, okrem dvoch vietnamských súrodencov. Rozpráva sa s nimi, ako inak, po vietnamsky. Život tohto neobyčajného dievčaťa sa však nečakane zvrtne, keď jej milovaní adoptívni rodičia tragicky zahynú. Hlboký smútok prekonáva Willow vďaka nezlomnej energii, túžbe po poznaní, ale najmä vďaka priateľom. Bohužiaľ hrozí, že čochvíľa stratí aj ich. Román od americkej autorky Holly Goldbergovej Sloanovej je vtipný, láskavý a dojímavý. Vďaka nemu pochopíte, ktorí siedmi ľudia sú najdôležitejší vo vašom živote.(ZDROJ)






Celkové hodnotenie: 

Tak, na túto knihu som sa pravdupovediac veľmi tešila. Bola tak ospevovaná, že som snáď ani nenašla recenziu, ktorá by sa o nej vyjadrovala v zápornom zmysle. Trošku som sa jej aj bála , pretože som mala veľké očakávania a nechcela som, aby ma sklamala, lebo to ja veľmi rada nemám.

Obálka je jednoduchá , originálna, pútavá, dokonca sa aj trafila do pointy príbehu, čo nebýva vždy zvykom.

Autorkin štýl je strašne jednoduchý, ale stále veľmi realistický s nádychom detskej nadpriemernej inteligencie. Text mi vôbec nerobil problém, stránky sa čítali naozaj veľmi rýchlo.

Čo sa týka samotného deja, myslím, že Šťastná sedmička je veľmi originálny príbeh, hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať. Malý 12 ročný génius s 2 priateľmi, ktorý zrazu stratí oboch rodičov a je odkázaný na svojho "terapeuta" ( výchovného poradcu), ktorý sa s veľkými ťažkosťami dokáže postarať sám o seba. Samotná strata rodičov je veľmi ťažká téma, ale táto kniha nie je o smrti a nie je ani o zabúdaní. Táto kniha je o tom, ako sa môže človek vysporiadať s ťažkými situáciami vo svojom živote.

Willow je veľmi zaujímavá postava. Má 12 rokov, ale z jej myšlienok sa mi zdalo, že je to veľmi vyspelé a rozumné dievča ( opak dnešných 12- ročných ... česť výnimkám :)). Na začiatku to bolo dievča, ktoré dokázalo počítať po 7 snáď až do trojciferných hodnôt, zaujímalo sa o biológiu , dokonca malo doma vlastnú záhradku, v ktorej si pestovalo vlastnú zeleninu a rastliny. Po strate jej rodičov sa však začína sústrediť viac na svoje pocity a počítanie po 7 už nie je v rebríčku jej obľúbených činností. Stále to však je tá stará Willow, ktorá postupne znovuobjavuje svet vedy, a prekonáva ťažkú stratu aj vďaka svojim priateľom.

Mai a Quant-Ha sú priatelia Willow. Stretla sa s nimi u svojho výchovného poradcu, a keďže Willow mala za svoj doterajší život len jednu naozajstnú kamarátku, rada sa s Mai spriatelila. Quant - Ha bol už ťažší oriešok. Problémový chlapec, ktorý sa odmietal učiť a často býval dosť vznetlivý. Postupom času sa však jeho osobnosť zlepší, a to práve vďaka Willow.

Dell Duke je výchovný poradca, ktorý má za úlohu dokázať, že Willow pri teste podvádzala ( dosiahla plný počet bodov, a to sa doposiaľ ešte nestalo). Je to človek, ktorý rozdeľuje ľudí do určitých kategórií a poriadne sa s Willow zapotí, lebo sa zdá, že ona nesedí ani do jednej, takže si bude musieť vytvoriť ďalšiu s názvom " Géniovia". Celkovo je to postava, ktorá sa v príbehu asi najviac zmení.Od neporiadkumilovného chlapa, ktorého pomaly nič nezaujímalo , na človeka, ktorý sa dokáže postarať o slnečnicu a z polovičnej časti aj o dieťa, bez nejakých závratných problémov.

Pattie je matka Mai a Quanta-Ha a je  to podľa mňa úplne skvelá žena, pretože sa rozhodla starať o Willow, keď videla, že nikoho nemá . A miluje laky na nechty. Špeciálne tie červené.

A napokon Jairo . Taxikár, ktorému Willow doslova zmenila život a stala sa pre neho jeho anjelom.


Môj názor?  Od tejto knihy som čakala veľa. Boli na ňu veľmi pozitívne recenzie , takže som sa na jej čítanie veľmi tešila.
Príbeh bol originálny, písaný jednoducho a čítal sa veľmi príjemne. Ak by som mala čas, tak knihu prečítam za jeden deň ( čo by bolo asi pre celkový dojem aj lepšie, ale škola nepustí -_-) .
Willow som si asi v strede knihy zamilovala a páčilo sa mi, ako dokázala ovplyvňovať životy ľudí okolo seba, a že jej to oni vracali podporou, ktorú tak veľmi potrebovala.
Nebol to príbeh o smrti ani zlých myšlienkach. Môžem povedať, že kniha vo mne  nevyvolala nejaký extra emocionálny dojem ( nerozplakala ma), ale rozhodne mi je autorkin štýl a námet knihy sympatický.
Taktiež sa mi páčil koniec, v ktorý som takpovediac dúfala a veľmi ma neprekvapil.
Šťastná sedmička je podľa mňa kniha, ktorá je o tom, ako človek nadobudne znovu sám seba, ak má okolo seba ľudí , ktorí mu v tom pomáhajú. 
A čo musím dodať na koniec, kniha vás donúti zamyslieť sa , ktorí siedmi ľudia sú najdôležitejší vo vašom živote.


"Každý človek má mnoho súčastí, ktoré z neho zakaždým vytvárajú jedinečné stvorenie. Všetci sme nedokonalý genetický guláš."(str. 20)

 

"Dell Duke nie je zlý človek. Len sa mu nedarí byť človekom." (str. 260)

 

"Ak sa staráte o iných , vaše vlastné trápenie prestane byť stredobodom pozornosti." (str. 320)

 

 

Autorkine ďalšie diela: Just Call My Name( 2014), I´ll be there( 2012),Keeper - Touchdown Edition (Dream Series)( 2002)



Zdroj obrázku: http://data.bux.sk/book/020/225/0202251/large-stastna_sedmicka.jpg

2 komentáre:

  1. Možno sa obálkou trafili do pointy príbehu, ale na prvý pohľad to tak veľmi nevyzerá, keďže obálka knihy sa od jej názvu dosť líši. Ale knihu som nečítala, takže môžem porovnávať iba zovňajšok.
    Ináč si celú recenziu napísala veľmi pekne... ale toto ma dostalo "Pattie je matka Mai a Quanta-Ha a je to podľa mňa úplne skvelá žena, pretože sa rozhodla starať o Willow, keď videla, že nikoho nemá. A miluje laky na nechty. Špeciálne tie červené." :D :D :D Také milé a úsmev navodzujúce to je. :D :)
    O knihe som aj ja veľa počula, ale recenziu som však na túto knihu prečítala ešte len prvú. Som rada, že si sa ju rozhodla zrecenzovať, pretože raz mi ju budeš musieť požičať. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od názvu áno, ale od toho textu dole ani nie :D :)
      Ale ona má naozaj rada červené laky! :D Má dokonca aj nechtové štúdio :)
      Ďakujem :) Jasné, požičiam :) ♥

      Odstrániť