streda 24. septembra 2014

Chlapec v pásikavom pyžame

Názov: Chlapec v pásikavom pyžame

Autor: John Boyne

Vydavateľstvo: SLOVART

Rok vydania: 2007

Počet strán: 175

 

Je veľmi ťažké opísať príbeh Chlapca v pásikavom pyžame. Zvyčajne sa na obálke uvádza niekoľko informácií o knihe, ale v tomto prípade si myslíme, že by sme pokazili zážitok z čítania. Je dôležité začať bez toho, aby ste vedeli, o čom táto kniha je.
Ak sa pustíte do čítania, vyberiete sa na cestu spolu s deväťročným chlapcom Brunom. Skôr či neskôr prídete s Brunom k plotu. Ploty ako tento existujú všade na svete. Veríme, že nikdy nebudete musieť takýto plot preskočiť. 





nedeľa 21. septembra 2014

Mastičkár - T.D. Mostowicz

Názov: Mastičkár

Autor: Tadeus Dolega Mostowicz

Vydavateľstvo: SMENA

Rok vydania: 1990

Počet strán: 253

 

Tadeusz Dołęga-Mostowicz je poľský spisovateľ, prozaik a scenárista. Napísal knihu Mastičkár, ktorá ukazuje, ako ľahko sa môže všetko obrátiť úplne iným smerom. Na námet tejto knihy bol v roku 1982 spracovaný film s rovnakým názvom. Profesor Rafał Wilczur je uznávaný lekár, chirurg, ktorého opustila manželka a zobrala so sebou aj ich malú dcéru. Wilczur hľadá zabudnutie v alkohole, keď pri jednej krčmovej bitke stratí pamäť jeho život sa zmení od základov. Je z neho bezmenný niktoš, ktorý chodí od dediny k dedine a pracuje za kúsok chleba. No okrem toho počas pätnástich rokov putovania po kraji získava povesť výborného liečiteľa. Sám nevie, ako tieto schopnosti získal. No napokon sa kruh osudu uzatvára, keď riskantnou operáciou zachráni život dievčine bez toho, aby sa dozvedel, že je to jeho dcéra. (ZDROJ)


piatok 19. septembra 2014

"Vyliatie duše" alebo moje bláboly

Ahojte!

Mám teraz trošku také divné obdobie, takže tento článok bude také krátke "vyliatie duše" alebo také niečo, takže sa nezľaknite! :)

pondelok 15. septembra 2014

Erich Segal- Muž, žena a dieťa

Názov: Muž, žena a dieťa

Autor: Erich Segal

Vydavateľstvo: IKAR

Rok vydania: 1993, 2006

Počet strán: 198

Bob a Sheila Beckwithovci sa zoznámili ešte ako študenti a dnes žijú v šťastnom manželstve. Boba, profesora na Harvarde, obdivujú všetci kolegovia, Sheila pracuje vo veľkom vydavateľstve. Podmanivý obraz dokonalej rodiny dopĺňajú dcéry Jessika a Paula. Jedného dňa sa Bobovi ozve priateľ z Francúzska a oznámi mu, že žena, s ktorou mal Bob pred rokmi aférku, zomrela. Jeho syn, o ktorom dosiaľ netušil, že ho má, je zrazu sirota. Bob a Sheila sa rozhodnú vziať Jean-Claudea na leto k sebe, no jeho identita má ostať utajená.(ZDROJ)


sobota 6. septembra 2014

Naprieč vesmírom

Názov: Naprieč vesmírom

Autor: Beth Revisová

Vydavateľstvo: IKAR

Rok vydania: 2011

Počet strán: 304

AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.(ZDROJ)